אל תשאלו אותי איך התגלגלתי לתואר ראשון במדעי הים והסביבה הימית – ילדה עירונית, עם תיק צד ועקבים, שהקשר בינה לבין הים היה בטן–גב אחרי בגרויות. גם בזמן הלימודים, מוקפת בסטודנטים יחפים, טבעונים, שומרי סביבה (רובם), שבחלונות בין ההרצאות היו קופצים לגלישה בים – לא באמת ראיתי בעצמי שומרת סביבה.
אבל מה כן?
הרגשתי שגיליתי עולם. אולי ככה מרגישים אסטרונאוטים שטסים בפעם הראשונה לחלל ורואים את כדור הארץ ממבט–על, אולי לא, אבל ככה נדמה לי שזה מרגיש. משם כבר לא הייתה דרך חזרה.
נעים מאוד, אני אלכסנדרה שלומי, ביולוגית ימית, אשת חינוך וכותבת ויוצרת תוכן – בעלת מגזין הטבע, הלייפסטייל האקולוגי והחינוך הסביבתי THE GOLDEN WHALE.
חלפו 6 שנים מאז לימודי התואר הראשון, ממנו המשכתי לתואר שני… לא, לא במדעי הים או חקר ביולוגי אקולוגי כלשהו, אלא במדיניות ומנהיגות בחינוך. התהליך שלי לחיים מתחשבים יותר בסביבה התחיל בזרע שנשתל אי שם בלימודים, אבל נבט וצמח הרבה אחרי, לאט לאט, והוא ממשיך להתפתח. שלא כמו צמיחה של יצור חי – התהליך הזה מלא עליות ומורדות, 5 צעדים קדימה ו-3 אחורה, ספקות, שאלות ולפעמים פשוט חוסר סבלנות ומוטיבציה. וזה בסדר.
בין אם אתם בשלב הסקרנות הראשונית ובין אם אתם כבר שומרי סביבה מלאי תשוקה – אני כאן לחלוק איתכם כמה מהמסקנות שגיבשתי מהתהליך שלי. אולי הן יהיו לכם לעזר.
1 גורואים של סביבה וטיפים זה נחמד, אבל לא מחזיק לאורך זמן
מרגיש לי שאנחנו נמצאים בעידן של גורואים. כל אחד מכריז על עצמו כמומחה לתחום כלשהו ומתחיל לחלק טיפים ולדפוק מונולוגים מעוררי השראה (כן, גם אני). עכשיו, לעקוב אחרי גורואים זה נחמד ויכול להיות התחלה טובה ומעוררת תיאבון, אבל זה לא מספיק.
כדי לעשות שינוי עמוק, כזה שמלווה במוטיבציה עמוקה לאורך זמן – שמירה על הסביבה צריכה להפוך לערך חשוב בחייכם, וטיפים הם לא מה שיהפכו אותה לכזו.
אז מה כן? ידע
הבנה של תהליכים גלובליים שמתרחשים כמו שינויי אקלים (מושג ענקי שלא אומר לרוב האנשים, כולל פעילים סביבתיים, כלום), הבנה של ההשפעה שיש לכל פעולה שלנו על הסביבה ובכלל – הבנה של העולם שבו אנחנו חיים יגבשו ערכים עמוקים שיניעו אתכם לפעולה למען הסביבה יום יום.
כשהתחלתי ללמוד ולהעמיק, הרבה אחרי סיום הלימודים, בנושאים של טבע, סביבה, אקולוגיה, קיימות… הבנתי עוד דבר קריטי:
2 כדור הארץ לא צריך שנשמור עליו
איזו סטירת לחי, הא?
כדור הארץ היה פה הרבה לפני התפתחות האנושות ויישאר פה הרבה אחרי שהאנושות תיכחד. אנחנו פסיק קטן בהיסטוריה של כוכב הלכת ולכן הדאגה היחידה שלנו היא אנחנו עצמנו, לא כדור הארץ. המעשים שלנו ישפיעו על העתיד הלא רחוק שלנו ושל ילדינו, על איכות החיים שלנו ושלהם.
מוזמנים לקרוא על כך יותר בכתבה "הסלעים לוחשים: תפסיקו לשמור על הסביבה, כדור הארץ לא בסכנה!".
3 מה שבריא לסביבה (או לטבע), בריא בהכרח גם לנו
עוד פרט שולי שבני האדם שכחו רחוק אחורה בהיסטוריה (כשגילו את האש) – בני האדם לא שולטים על הטבע, הם חלק ממנו, עוד בעל חיים, חוליה במערכת, בדיוק כמו כל שאר בעלי החיים, כמו איבר בגוף חי. כחלק מהאורגניזם החי שנקרא טבע, אנחנו משפיעים עליו ומושפעים ממנו. כחלק מהאורגניזם החי הזה, מה שבריא לו – בריא גם לנו. תבדקו אותי. 😉
4 בייבי סטפס
יש אינסוף דרכים לשמור על הסביבה (על הרבה מהן תוכלו לקרוא כאן) ויש גם כל מיני דרכים להטמיע את השינוי בחייכם. מנסיוני, הדרך הטובה ביותר היא בדרך של "בייבי סטפס".
הצעד הראשון והמאוד בסיסי שהתחלתי ממנו היה הפרדת פסולת. די מהר קניתי בקבוק נירוסטה רב–פעמי והפסקתי להשתמש בבקבוקי פלסטיק. כן, צעדים קטנים עד כדי כך. בכל פעם שהרגשתי שהשינוי הפך לחלק בלתי נפרד מחיי בחרתי בשינוי נוסף, כזה שלא מאלץ אותי לעשות ויתורים שהרגשתי ש"גדולים עליי".
כעבור מספר שנים, במבט לאחור, אני לא מאמינה על הפער באורח החיים שלי לטובת הסביבה, פער שכמעט לא הרגשתי איך הוא גדל, אורח חיים שלא האמנתי בתחילת הדרך שאנהל.
5 לשמור על הסביבה לא בהכרח יקר יותר, זה אפילו משתלם יותר
כן, יש תחומים שבהם המחיר יקר יותר, למשל מוצרי ניקיון. מצד שני, בתחומים אחרים, אפילו ברובם, אורח חיים מתחשב בסביבה הוא גם מתחשב מאוד בכיס. תחומים כמו אופנה והלבשה, תזונה וכלכלת הבית, תחבורה ועוד רבים נוספים. כך שבסופו של דבר, הדברים מתקזזים לטובת הסל הסביבתי.
ובכלל, התנהלות סביבתית נכונה הולכת יד ביד עם התנהלות כלכלית נכונה.
באותו הקשר –
6 הישמרו מפני ה-Green Wash
ל"גרין ווש" פנים רבות. היא יכולה להופיע בדמות עלה ירוק על אריזה של מוצר מאוד לא ירוק, אבל היא יכולה להופיע גם כעוד פתרון אקולוגי שמעודד אתכם לרכוש עוד מוצר, לצרוך עוד משאבים, שאין לכם שום צורך בהם.
הפעלת שיקול דעת תחסוך לכם כסף ולסביבה נזק נוסף.
7 בסופו של יום הכוח שלנו להשפיע הוא כצרכנים
בהמשך ישיר לסעיפים הקודמים: ככל שחולפות השנים ואני חוקרת ומתבוננת יותר, כך אני מבינה שהכוח הכי גדול ומשמעותי שלנו, ההשפעה הכי גדולה שלנו, טמונים בהיותנו צרכנים.
בעולם שמונע על ידי הכלכלה, חוקי השוק מכתיבים את המגמות העולמיות ואנחנו מצביעים ברגליים. המקום שבו תבחרו לשים את הכסף יקר הערך שלכם, הערכים בהם תתמכו (או תדרסו) כלקוחות משלמים – הם שיכתיבו את העתיד שלנו. השקיעו חכם.
8 לא חייבים לוותר על רמת החיים אליה התרגלנו כדי לשמור על הסביבה
יש הרבה שיחלקו עליי בנושא הזה. אני חושבת שאלו הם האנשים שבחרו לעשות שינוי קיצוני בחייהם. רק על עצמי לספר ידעתי ולכן אספר לכם שאני מרגישה שרמת החיים שלי – לא רק שלא נפגעה – היא אפילו עלתה בשנים האחרונות למרות, ואולי בזכות, התהליך שלי לאורח חיים מתחשב בסביבה.
9 דרושה: סביבה תומכת
בואו נשים את הדברים על השולחן: התהליך המשמעותי ביותר שלי התחיל כשיצאתי מבית ההורים.
שלא תבינו אותי לא נכון, יש לי את המשפחה הכי תומכת בעולם, אבל הרבה יותר מורכב לשנות אורח חיים של משפחה שלמה.
למזלי, בן הזוג שלי תומך ומשתף פעולה עם 99% מההחלטות שלי, מה שמקל מאוד על כל התהליך, ולכן אני חייבת לו את הקרדיט על כך.
10 כולנו אנשי חינוך
רובנו בכלל לא מודעים לכך, אבל אנחנו אנשי חינוך מעצם היותנו. ההשפעה שלנו מתבטאת בדוגמה האישית, בערכים שהמעשים שלנו מייצגים. לא פעם ולא פעמיים, בלי להוציא מילה, הסביבה שלי שראתה את אורח החיים שלי הביעה עניין ופעמים רבות גם אימצה פעולות כאלה ואחרות.
השיח שהפעולות שלכם יוצרות והדרך אליו תנתבו אותו (רמז: האשמות מתנשאות ופריטה על נימי המצפון הם לא הדרך) מגדילים את טווח ההשפעה שלכם.
איך עושים את זה? פה יש שפע של כלים להעביר את מסר השמירה על הסביבה הלאה.
11 יש גם ימים שהם פחות…
כן, יש ימים שהמוטיבציה שלי ירודה, שבחרתי לנסוע ברכב מרחק הליכה של 10 דק', או ששכחתי את הבקבוק בבית ונאלצתי לשתות בכוס חד פעמית, או כל נפילה כזו או אחרת שמיד מעוררת את רגשות האשם.
הכל טוב. אלה בדיוק המקומות שלרוב ה"מעידה" שלנו היא לגמרי חסרת משמעות והשפעה בתוך חיים שלמים שאנחנו כן פועלים למען הסביבה.
12 התשובות נמצאות בטבע
בתוך מרוץ החיים, אנחנו נעלמים אל תוך ארבעת הקירות של הבית, המשרד, או הכיתה… המוטיבציה האמיתית, הכוחות, ההשראה (והבריאות הפיזית והנפשית) – מחכים לכם בטבע. צאו אל הטבע לנשום את האוויר הצח, לחזות בפלאי העולם שאנחנו חיים בו, להתמלא בכוחות ומשמעות להמשיך.
כדי להכיר יותר את נפלאות הטבע שנמצאים מתחת לאף של כל אחד מאיתנו אתם מוזמנים לקטגוריית 'ארץ הפלאות' במגזין שלי.
ולסיום,
13 אתם לא לבד
גם אם לפעמים אתם מרגישים היחידים שאכפת להם, היחידים שחולמים על עתיד טוב יותר, היחידים שמאמינים שעתיד כזה הוא אפשרי – זכרו שאתם לא לבד.